Een tuin waar vriendschappen bloeien en herinneringen worden gevormd, een plek waar de tijd vertraagt zodat men kan genieten van het hier en nu.

de vraag.

“Een levendige stadstuin om samen te zijn met familie en vrienden.” Een plek in de avondzon om te bbq’en en te aperitieven schittert bovenaan de wensenlijst van dit sociale gezin. Daarnaast wordt ons gevraagd om een elegante oplossing te vinden voor de scheiding met de buren langs weerskanten, alsook een praktisch recht pad naar het tuinhuis. Ook de droge, dode bodem moet onder handen worden genomen teneinde verkoeling te verkrijgen in deze stadstuin. Onbegrensd gaat aan de slag!

de inspiratie.

Op het bestaande perceel staan een aantal verweerde bakstenen en afgeschilferde betonnen muren, twee materialen die mooi verweren. Het contrast van de moderne woning met de gepatineerde materialen in de tuin vormen de inspiratie voor dit tuinontwerp.

het voorstel.

De verweerde bakstenen en betonnen muren worden behouden en aangevuld met bakstenen zitelementen die functioneren als architecturale elementen alsook informele “sittable place”. De materialiteit van de gebakken aarde wordt ook doorgetrokken door beplante terracotta potten op het betonnen terras. Een kronkelend pad maakt de tuin optisch groter en zorgt voor een subtiele indeling van verschillende buitenruimtes om de sociale momenten te faciliteren. Wilde zonne- en schaduwborders stimuleren de bodem, zorgen voor beleving, en bieden een speels tegengewicht tegen de moderne architectuur. Klimgroen tegen de gevel en de omheiningen verfrissen de tuin.
  • locatie: Sint-Katelijne-Waver
  • oppervlakte: 0,9 are
  • jaar: 2022
  • diensten: ontwerp, projectopvolging
  • partners: tuinaanleg: Plantschap, fotografie: Dirk De Lobel

Philippe: “Echt genieten nu- non stop gezoem.” “De twee bomen zijn nu al een bijenfestijn. Fantastisch om te zien en te horen.”