Een open plek in het bos waar natuurlijk ogende paden en borders op een zachte en vloeiende manier door de ruimte kronkelen.

de vraag.

“Een buitenruimte geënt op de bosrijke omgeving als dagdagelijkse bron van inspiratie." Een biologe en een kunstenaar kochten een prachtige moderne architecturale woning in een bosrijke omgeving. Onbegrensd werd gevraagd om de connectie tussen architectuur en bos te maken door middel van een boeiend tuinontwerp. Een zwemvijver, een handig pad naar de achtertuin, beleving een heel jaar lang en een voortuin, die flexibel kan worden ingevuld, mochten niet ontbreken in het ontwerp.

de inspiratie.

De genus loci, de geest van de plek, de natuurlijke layout van het bos en de licht-donker contrasten in de beplanting, vormen het perfecte vertrekpunt van dit ontwerp. De serpentine line of beauty, een vloeiende zacht kronkelende curve, in de reeds aanwezige struikmassieven tekenen de krijtlijnen uit van de flow in deze buitenruimte.

het voorstel.

Betonnen grasdallen met spontane beplanting in de voor- en achtertuin zorgen, naast een praktisch pad, voor een samenhangend geheel in de totale buitenruimte. De zwemvijver in de tuin vormt een natuurlijke rust die die de pracht van de mature kruinen reflecteert. Gelaagdheid in de vegetatie onder de vorm van bodembedekkers, heesters en bomen creëren een afwisselend spektakel waarvan alle bezoekers een gans jaar door kunnen genieten. Achteraan in de tuin werken we met een meer extensieve, kruidenrijke bosrand voor een natuurlijke overgang naar het bos. Voor de beplanting ontwerpt Onbegrensd dynamische plantengemeenschappen die graag samenleven. Zo ontstaat een natuurlijk ecosyteem met biologische diversiteit. De veelheid aan bloembollen zorgt voor vroege voorjaarsbloei, typerend voor een bosrijke omgeving, waar de bomen op dat moment nog weinig schaduw werpen.
  • locatie: Rijmenam
  • oppervlakte: 14 are
  • jaar: 2021
  • diensten: ontwerp, projectopvolging, advies
  • partners: fotografie: Dirk De Lobel

marjan en walter: "De tuin zorgt voortdurend voor verrassingen. De paadjes vol madeliefjes zijn feeëriek. Onbegrensd heeft prachtig werk geleverd, nog eens dikke merci hiervoor!"