Contrast in al zijn facetten voor dit jonge architectenkoppel.

de vraag.

“Creëer een magische tuin die aansluit bij de esthetiek van de architectuur van ons zelfontworpen droomhuis.” Het jonge gezin werkt regelmatig van thuis uit waardoor ze mooie open lichte zichten wensen vanuit de woning. Oplossingen zoals het opladen van de wagen, de wateraansluiting, de vele waterplassen op het terrein (die hen toch wat zorgen baarden) en de begrenzing van het perceel, mochten worden geïntegreerd in het ontwerp. Naar oude familietraditie, droomden ze van een gezellige picknickruimte om samen verjaardagen te vieren met de hele familie.

de inspiratie.

De architectuur van de woning staat in sterk contrast met haar landschappelijke omgeving. De geometrische architectuur breekt met het cultuurhistorische landschap van glooiende lijnen. De gekozen lichte gevelsteen contrasteert met de diepgroene kleuren van de omgeven natuur. Onbegrensd kiest ervoor om dit opmerkelijke contrast te integreren in haar ecologisch tuinontwerp door het door te trekken in de buitenruimte. Dit in zowel de hardscaping als de gekozen beplanting.

het voorstel.

We ontkoppelen de tuin van de woning met mooie organische vormen en oude materialen zoals Vlaamse vossenkoppen die refereren naar de historiek van de plek. Kubische architecturale zitelementen sieren de tuin en creëren rustpunten doorheen de landschappelijke tuin. Fijngeschoren struiken geven de nodige privacy en creëren diepte ten opzichte van de lichte, luchtige grassenborders. Een karakteristiek berkenbosje en een groene struikengordel sluiten mooi aan bij het tafereel en geven gelaagdheid in de tuin. Een patio met een subtiele herhaling van de vossenkoppen verkoelt het terras, en zorgt voor een verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes. Een lineaire waterinfiltratiezone geeft het ontwerp een extra dynamiek dankzij haar sturend karakter doorheen het landschap.

  • locatie: Vosselare
  • oppervlakte: 22 are
  • jaar: 2024
  • diensten: ontwerp, projectopvolging, advies
  • partners: -

Stijn: “Tijdens het intakegesprek bij de klant thuis nemen we onze tijd. Tijd om te achterhalen voor wie we een tuinontwerp tekenen.”