Maximale ontharding dankzij tetris tegelwippen, en een konijnenspeeltuin inclusief ondergrondse tunnel.

de vraag.

“Onthard onze kleine stadstuin maximaal met een minimaal budget.” De vraag komt van een jong koppel met een net gerenoveerd rijhuis. De buitenruimte achteraan bestaat volledig uit tegels of grind met een fundering van gestabiliseerd zand, waardoor het er ontzettend warm wordt wanneer de zon schijnt. Het koppel houdt konijnen als huisdier, en die hebben meer aangepaste ruimte nodig. Omdat konijnen planten eten, kunnen ze niet gewoon rondhuppen. Daarnaast geeft het koppel aan dat ze graag meer vogels in hun tuin willen zien, ook in de winter.

de inspiratie.

De betonnen terrastegels ben ik één voor één beginnen weghalen bij het ontwerpen, om zo ruimte te creëren voor groen, de konijntjes, de vogels, en het bestaande tuinmeubilair. Alles wat ik kon weghalen van tegels, heb ik weggehaald voor een maximale ontharding. Je zou het kunnen omschrijven als tetris tegelwippen ^^. Daarna ben ik beginnen nadenken hoe ik de losse tegels zou kunnen verwerken in de tuin: we hebben een deel in stukken gebroken om groene paadjes mee te maken, een deel opgestapeld als muurtje, en als zetel, en een deel gebruiken we voor het konijnenverblijf. Vandaar de naam: breaking pavements.

het voorstel.

Op vraag van de klant werkten we een voorstel uit met verschillende zitplekken, planten en kruiden in potten, een boom, groenvoegen, een minivijver en een speeltuin voor de konijnen. De boom, de vele planten in potten, en de klimplanten tegen de schutting brengen groen tot dichtbij de binnenruimte. Zo kunnen de klanten aan de eettafel ook ‘s winters vogels spotten. De konijnen verblijven in het bestaande tuinhuis met buitenren, en van daaruit heb ik een konijnentunnel voorzien die uitkomt in een eivormige ruimte op het gazon. Op die manier komen de konijnen dichterbij zonder dat ze een gevaar vormen voor de tuin. Daarbij komt een zitblok van gestapelde stenen, zodat je daar 's ochtends in de zon kan zitten. De boom is een inheemse soort, die ruimte krijgt om te groeien zonder de tuin volledig te domineren. De boom zal, net als de klimplanten tegen de muren, voor verkoeling zorgen op warme dagen. Daarnaast heb ik ook elementen toegevoegd die de biodiversiteit in de hand werken, zoals houtstapeltjes en een minivijvertje in een bloempot.
  • locatie: Berchem
  • oppervlakte: 0,8 are
  • jaar: 2023
  • diensten: ontwerp, projectopvolging
  • partners: tuinaanleg: Nordman tuinen

"Houtstapeltjes zijn een bruistablet voor de natuur, ze creëren zoveel leven. Ik probeer ze in elk ontwerp te integreren."