Een habitat voor een gezin van vijf, groendaken vol varens, een meidoornstruik met heerlijk geurende bloesems, een schuurtje om brood te bakken, en onbegrensde binnen- en buitenruimtes.

de vraag.

“Een duurzame tuin met ruimte voor alle bewoners, die ongemerkt overgaat in het omringende bos.” Falling leaves is het ontwerp voor ons eigen huis, dat we momenteel aan het bouwen zijn. We wilden zelf een plek omringd door bomen, omdat we daartussen zijn opgegroeid. Het huis en de tuin zijn ontworpen op maat van ons gezin met drie kleine kinderen, en volgens de Onbegrensd filosofie.

de inspiratie.

Architect Frank Lloyd Wright bedde zijn ontwerpen op een prachtige manier in de omgeving in. Zijn Falling Water woning diende als inspiratie voor ons huis. We bouwen een bio-ecologische woning met zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zonder de esthetiek uit het oog te verliezen. Er komen groendaken met varens en andere inheemse planten, het huis volgt de vorm en de glooiing van de omgeving, en de kleuren reflecteren die van de bomen om ons heen. Het tuinontwerp kan je in diezelfde tijdgeest zien: we werken met niveauverschillen, lage muurtjes, en beeldhouwwerken. Verder integreren we al onze kennis en ervaring in dit project. Het is een levend voorbeeld van onze slagzin "unleash your habitat".

het voorstel.

We bouwen in een randgebied tussen droge stuifzandduinen en de natte Dijlevalei, met een heel specifiek ecosysteem. Het wordt dus opletten wat we precies gaan planten zodat we het evenwicht niet verstoren. Er zijn nog enkele oude materialen op het stuk grond te vinden. Zo ligt er een berg oude bakstenen, en staat er nog een schuurtje. Die gaan we gebruiken om lage muurtjes te metsen, of sokkels voor kleine beeldhouwwerken. Hanne’s familie telt heel wat kunstenaars, dus het zou fijn zijn om hun werk te integreren in het ontwerp. Door het gebruik van recuperatiemateriaal, zoals kleiklinkers die we in Nederland zijn gaan halen, voegen we karakter toe aan het nieuwbouwproject. Verder staan twee elementen centraal: maximale waterinfiltratie en het creëren van een habitat waar binnen en buiten in elkaar overvloeien. Waterinfiltratie bekomen we dankzij een weelderige wadi, tuinhuis op schroeffundering, niveauverschillen, groendaken vol varens, een waterdoorlatende oprit, en de juiste planten op de juiste plek. Onze habitat creëren we aan de hand van natuurlijke materialen binnen en buiten, heel veel groen bij en in de binnenruimtes (plantenbakken, struiken met heerlijk geurende bloesems, ....) een bankje bij de voordeur om sociaal contact te vergemakkelijken, verschillende plekken en sferen zoals een atelier om brood te bakken, en af te werken met Hannes smaakvolle keuzes op vlak van kleuren, meubilair en verlichting.
  • locatie: Bonheiden
  • oppervlakte: 12,5 are
  • jaar: 2023
  • diensten: ontwerp, projectopvolging, advies
  • partners: -

“We bouwen funderingen op, die gradueel oplopen van grove naar fijnere fractie. In combinatie met open voegen, creëer je op die manier een zeef, en sijpelt het water zachtjes in de ondergrond.”