Weelderig groen, bloemen die de kleuren van het huis reflecteren, en een plek waar zowel kinderen, als vogels en insecten zich kunnen uitleven.

de vraag.

“Een duurzame, kleurrijke tuin waar onze kinderen zich kunnen uitleven”. Voor deze stadstuin in het hart van Anderlecht kregen we heel wat vrijheid. Het huis was gerenoveerd, en heel wat mooie bouwelementen uit de twintigste eeuw waren behouden. Een mooie baksteen, houten bordeaux raamkozijnen, spiegelbogen. Tussen het oude en het nieuwe stuk zat een ruime patio, van waaruit je tot in de tuin kon kijken. Die was volledig verwilderd. Er waren heel veel verschillende planten, en een aantal grote coniferen die de tuin afschermden van de appartementsblokken aan de andere kant.

de inspiratie.

Het gezin wilde graag een mooi, maar geen strak, ontwerp. In de eerste helft van de twintigste eeuw, toen het huis is gebouwd, ontstond een beweging die een weerwoord bood op de strakke lijnen van het modernisme: Le Nouveau Jardin Pittoresque. Onbegrensd kruist de principes van die beweging met die van hedendaags duurzaam tuinontwerp: meanderende paadjes met kleiklinkers in een wildpatroon, weelderige beplanting, behouden van de bakstenen ommuring.

het voorstel.

Het ontwerp start met de patio, die ook in de winter overvloedig groen is. In de tuin zelf loopt een paadje vanaf het betonnen terras langs een bakstenen vijvertje naar een open plek met gazon waar de kinderen kunnen ravotten. De coniferen haalden we weg, omdat de biodiversiteitswaarde heel laag was, en ze een diepe schaduw wierpen op de volledige tuin. Het hout hebben we opgestapeld in de tuin als insectenhotel. Het waterbassin is niet alleen een prachtige plek voor een ochtendkoffie, het is ook voor vogels en kleine dieren belangrijk - zeker in droge periodes - om zuiver water te hebben. Voor de beplanting selecteerden we planten met bruin en bruinrood blad. Zo kleurt de toekomstboom in de herfst even rood als de raamkozijnen, gebruiken we plukbare bosaardbei als bodembedekker, en reflecteren de klimplanten de bakstenen muren.  
  • locatie: Brussel
  • oppervlakte: 1,2 are
  • jaar: 2021
  • diensten: ontwerp, projectopvolging
  • partners: tuinaanleg: Dries Baetens & Tuinen Andries Mejor

Stijn: "Waterpartijen zijn belangrijk voor flora & fauna, zeker wanneer het warm wordt. Wanneer je met kleine wateroppervlaktes werkt, blijft de verdamping beperkt."