Een paradijselijke plek van gelukzaligheid en eeuwige vrede.

de vraag.

“Een tuin in de wilde natuur waarin we kunnen ontsnappen aan de hectiek van de dag”. Een tuinontwerp dat de architectuur van het nieuw ontworpen zwevende paviljoen versterkt. Een samenhangend geheel waarin zowel rekening wordt gehouden met esthetiek als een antwoord geboden wordt op de behoeften van een groot gezin.

de inspiratie.

In de Griekse mythologie zijn de Elysese velden de verblijfplaats van de zielen van de deugdzame en heldhaftige mensen. Een paradijselijke plek van gelukzaligheid en eeuwige vrede. Niet voor niets werden Elysese velden toegepast in de Engelse landschappelijke tuinen. Het ontwerp, elysion, vertegenwoordigt deze mythologische plaats. Het illustreert het contrast tussen twee werelden. Enerzijds een serene, kalme sfeer van Elysese velden, anderzijds een ruwe aardse wereld.

het voorstel.

Via een natuurlijke landweg bereik je de oprit. Een pad in boerenkasseien en geurend plukfruit begeleiden je naar de inkom. Voetgangers en fietsers krijgen in dit ontwerp voorrang op de wagen. De voorziene parkeerplaatsen zijn verscholen in een hazelaarsbosje. Het zwevend tuinpaviljoen wordt omringd door welgekozen struwelen en bomen, waardoor je stapsgewijs een blik krijgt op het landschap. Een organische zwemvijver met ponton, om na een frisse duik op te warmen, ligt verscholen in de natuur. Grasland tussen de boomgaarden en managed woodland zorgen voor een haalbaar beheer op deze grote schaal alsook een maximalisatie van biodiversiteit. Tussendoor creëren gemaaide paden beleefbare plekken om op ontdekking te gaan tussen de bossen en boomgaarden. Een gevarieerde houtkant met opgaand groen buffert de wind en vormt een schuilplaats voor fauna.
  • locatie: Onze-Lieve-Vrouw-Waver
  • oppervlakte: 120 are
  • jaar: 2024
  • diensten: analyse, ontwerp, coördinatie
  • partners: architectuur: Gert de Leersnyder

“Op deze schaal schakelen we over op de principes van natuurbeheer. Zo kan de tuin een waar natuurgebied worden.”