Een natuurrijke landschappelijke tuin met tot de verbeelding sprekende zichtassen en aardse elementen in al haar facetten.

de vraag.

“Ontwerp een tuin die verbinding maakt met haar omgeving en de vernieuwde architectuur. Een tuin die gezellige plekjes creëert met behoud van vergezichten op het landschap.” De vraag komt van een jong gezin waarvan de vrouw, als architecte, een nieuwe interpretatie geeft aan een oude hoeve. Het gezin houdt van open zichten in het landschap, groen dichtbij de woning en niveauverschillen. Ze dromen van een organische tuin met wilde beplanting en ruimte voor ontdekking.

de inspiratie.

Architecturaal wordt in de oude hoeve een nieuw minimalistisch volume geschoven. Dit weerspiegelt een dialoog tussen heden en verleden en gold als de inspiratie voor het ontwerp. Daarnaast werd de visie bepaald door het idee van de boer die de aarde bewerkt, een knipoog naar de historiek van de plek.

het voorstel.

De oude hoeve wordt ingericht als een weelderige wintertuin. Een muur in stampleem, gekarakteriseerd door haar organische textuur en warme aardetinten, versterkt de authenticiteit van deze ruimte. Beplante potten in gebakken aarde, zorgvuldig in een patroon geschikt, zorgen voor een speels karakter en doen de grenzen tussen de binnen- en buitenruimte vervagen. Deze plek, waar kleinschaligheid, gezelligheid en geborgenheid primeren, vloeit geleidelijk over naar een meer open ruimte. Geabstraheerde volumes, die oprijzen uit een natuurlijk vormgegeven beplanting verwijzen naar de vormentaal van de woning. Veelvuldig gebruik van inheemse beplanting en een natuurbeheer laten spontaniëteit toe en beperken het beheer. Van op het terras wordt er een licht verheven standpunt gecreëerd op de tuin door subtiele niveauverschillen. De terrassen in kleiklinkers en kasseien op de oprit dragen bij tot de aardse materialen van het ontwerp.
  • locatie: Mechelen
  • oppervlakte: 40 are
  • jaar: 2024
  • diensten: analyse, ontwerp, coördinatie
  • partners: -

Stijn: “Verhardingen in natuurlijke materialen geven een mooie patina doorheen de jaren.” “Verhardingen in natuurlijke materialen geven een mooie patina doorheen de jaren.”