Een ontdekkingstuin voor jong en oud met wilde, naturalistische beplanting.

de vraag.

“Een tuin met verschillende zitplekjes en wilde beplanting”. Dit jonge gezin is op zoek naar een ontdekkingstuin, een plek waar ze zichzelf kunnen verliezen in het groen. Een handige inplanting voor een fietsenstalling, plaats voor het reeds bestaande tuinmeubilair alsook een mini moestuin mogen deel uitmaken van het ontwerp.

de inspiratie.

Soms is de vraag op zich inspirerend. Het koppel liet een moodboard zien met een duidelijke rode draad: avontuur, spel en natuur. Hoe kunnen we al deze elementen integreren in een kleine ruimte?

het voorstel.

Omwille van de kleine oppervlakte kiezen we voor rechte lijnen in de verhardingen. Deze subtiele vormentaal creëert rust in de speelse, wilde beplanting. Met een spel van legverbanden in kleiklinkers versterken we de sturing naar de inkom voor de bezoeker. Een bankje in de voortuin geeft haar identiteit en bevordert spontane ontmoetingen met de buurtbewoners. We kiezen voor gerecupereerde Nederlandse kleiklinkers om een zekere patiné te geven aan het ontwerp die tegengewicht biedt aan de recent bebouwde omgeving. Een charmante mini-serre en beplante potten bieden kleur en structuur aan de tuin. Achteraan het perceel zorgt een waterinfiltratiekom voor een langzame infiltratie in de bodem. Tegelijkertijd versterkt deze zone een antwoord op de vraag voor een tuin met biodiverse beplanting voor maximale beleving.
  • locatie: Lint
  • oppervlakte: 0,9 are
  • jaar: 2024
  • diensten: analyse, ontwerp, coördinatie
  • partners: -

"Soms is de vraag op zich inspirerend."