Op avontuur in de tuin: van licht- naar donkergroen, van daktuin naar volle grond, van grassen naar heesters en karakterbomen via meanderende duinpaadjes.

de vraag.

“Een gemakkelijk te onderhouden esthetische tuin waar ik van de zon kan genieten samen met vrienden en familie.” De eigenares van een prachtig ingericht appartement op de benedenverdieping keek uit op een vrij kale tuin met lage haagjes en planten die het niet goed deden. De tuin ligt bovenop een ondergrondse parkeergarage, wat het moeilijk maakt voor grotere beplanting. Het terras bestond uit volle betontegels, die de hitte aantrekken en vasthouden.

de inspiratie.

De klant reist graag, is vaak aan zee, houdt van avontuur en beweging. Het appartementsgebouw zelf was opgetrokken uit een okerkleurige steen en had perfect aan de kust kunnen staan. Dat bracht me op het idee van een duinwandeling, en dat concept hebben we vertaald naar een tuinontwerp. Wanderlust - de zin om op ontdekking te gaan - bestaat uit allerlei onderbroken en vloeiende paadjes, droogtebestendige en taaiere beplanting, verschillende plekjes om tot rust te komen en gasten te ontvangen.

het voorstel.

Omdat het grootste deel van de ondergrond ondiep was, benaderde ik het ontwerp als een daktuin die gradueel overging naar inheems groen in de volle grond. Vanaf het deels uitgebroken terras vertrek je op avontuur langs de verschillende paadjes. Er is hier en daar ruimte voor een bankje, een ligstoel, een patio. Er staan ook dingetjes in de weg, wat het idee van natuurlijke begroeiing versterkt. Ik heb gewerkt met een heel grasrijke beplanting, wat heel gemakkelijk is qua onderhoud. De kleuren gaan van licht- en grijsgroen naar donkergroen naarmate je het einde van de tuin nadert. Een aantal extra’s zijn het tuinhuis op een schroeffundering, houtstapeltjes als insectenhotel, klimgroen, en een natuurzone waar inheemse flora en fauna gedijt.
  • locatie: Kontich
  • oppervlakte: 2 are
  • jaar: 2021
  • diensten: ontwerp, projectopvolging, advies
  • partners: tuinaanleg: Nordman tuinen, fotografie: Dirk de Lobel

“Ik ben fan van terrassen en tuinhuisjes op schroeffunderingen, als alternatief voor betonplaten. Niet alleen krijgen wortels en groen ruimte om te groeien, je vermijdt ook bodemverharding.”